33. Hur tränar man sugsurfing praktiskt i CRA och A-CRA? CRA-utbildning med Lena Olsson-Lalor

33. Hur tränar man sugsurfing praktiskt i CRA och A-CRA?
CRA-utbildning med Lena Olsson-Lalor

Avsnittet handlar om hur man praktiskt tränar sugsurfing tillsammans med klienten i sessionen.

Lena svarar på frågan:

  • – Hur tränar man sugsurfing praktiskt i CRA och A-CRA?

 

Lena Olsson-Lalor hjälper oss med att sortera och inspirera samt informera oss för att bli bättre missbruksbehandlare i CRA, A-CRA och CRAFT.

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag.Klin. Psyk. Leg psykoterapeut. Leg. Hälso- och sjukvårdskurator. Handledare och lärare i psykoterapi, KBT samt rektor på Grundläggande psykoterapiutbildning, KBT i Luleå. Lena utbildade sig i Community Reinforcement Approach redan 2004 och har lång erfarenhet av att utbilda inom CRA.

Vi tränar sugsurfing tillsammans med klienten i sessionen. Man skickar inte hem klienten utan att ha testat i en session. För det är svårt i början!

Vi guidar klienten klienten genom ”vågen av sug”. Klienten spelar in och lyssnar hemma, vilket blir hemuppgiften. Man följer vågen som når sitt klimax och sen ebbar ut. Rider på vågen och observerar beskriver och deltar.

Observera

betyder att man lägger märke till suget, vilken nivå det är på, vad som händer i kroppen, vilka känslor och tankar man har, vilka impulser kommer. Sen välja att stanna kvar i suget trots att impulserna kanske vill något annat.

Beskriva

betyder att man objektivt och icke värderande beskriver känsla, tanke och kroppsensation. ”Jag beskriver det jag känner, jag ÄR inte det jag beskriver”.

Delta

handlar om att vara här och nu. Vi hamnar lätt i Inte i dåtid och framtid samt hur man TAR det, alltså inte hur man HAR det. Hjälper klienten att hitta tillbaks till nuet att observera och beskriva.Hur man handlar, tänker och känner när suget kommer.

Att gradera nivån av sug 0-100 kan vara en måttstock för att observera om det är en högre och lägre risksituation eller om suget kanske förändras.

SOAL:

  • Stoppa – stanna upp
  • Observera – lägg märke till
  • Acceptera – att det är så här , att suget finns och ökar
  • Lämna – följ sugvågen tills den ebbar ut och lämna sen.

Vid sugsurfingen följer vi med sugvågen hela vägen från start, till klimax och tills vågen ebbar utan. Vi är behållaren av alla våra känslor det och den erfarenheten behöver klienten få. Att katastrofen inte händer om jag följer med vågen hela vägen.

Lyssna på avsnittet här:

Ladda ner en pdf om hur du tar dina 13 första steg i CRA:
Lästips:

Adolecent Community Reinforcement Approach – a clinical guide fort treating substance use disorders av Susan H Godley RhD mfl.

Svensk översättning av Isabella Miulus och Karin Werge Hjerpe * Denna manual kan beställa av oss oss HÄR

Clinical Guide to Alcohol Treatment av Meyers, R.J., Smith, J.E., & Meyers, R.J

Länkar:

Skicka in din fråga

Du kan medverka genom att skicka in dina egna funderingar och frågor.

Vad skulle du vilja att vi tog upp?

Var med och skapa podden till något vi alla som jobbar med missbruk kan ha användning av!

    Vill du ha nyhetsbrev från oss?

    Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.