119. Stödja genom korta samtal via chat och telefon.
Bli en bättre behandlare med
Lena Olsson-Lalor.
Gäst: Liria Ortiz

Det här avsnittet handlar om att stödja genom korta samtal via chat och telefon

Lena Olsson-Lalor hjälper dig att sortera samt informerar och inspirerar dig till att bli en bättre behandlare. 

 

Det här avsnittet svarar på frågorna: 

Hur samtalar man om psykisk ohälsa via chat och telefon?

Vad behöver man tänka på som skiljer sig från ett behandlingssamtal face-to-face?

Vad finns det för för- och nackdelar med att samtala via chat och telefon?

 

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Handledare samt lärare i psykoterapi, KBT. 

Liria Ortiz är leg. psykolog, leg. psykoterapeut med KBT-inriktning, lärare i Motiverande samtal, utbildningskonsult, föreläsare och författare samt vinnare av stora psykologpriset 2017.

Stödja via korta samtal genom chat och telefon
Sammanfattning:

Fakta: I ett medmänskligt samtal är syftet att stödja och visa att det finns en annan person som bryr sig. Att det finns någon förutom en själv i världen. I dessa korta samtal kan man ibland ge råd eller förslag för att hjälpa personen vidare i sin nuvarande kris.

En viktig aspekt när det gäller kommunikation via telefon eller chatt är att man inte kan se den man samtalar med. Stora delar av vårt naturliga kommunikationssystem i form av miner, gester, blickar och övrigt kroppsspråk (svettningar, häftig andning och till och med dofter) faller bort. Det gör att man i kommunikation via telefon eller chatt för det första måste ”gilla läget”, för det andra försöka kompensera för dessa brister, eller rent av använda dem som en tillgång.

Utöver detta kommer den tekniska aspekten. Eftersom delar av de elektroniska systemen är så unga erbjuder de fortfarande inte någon fullständig säkerhet när det gäller funktion och pålitlighet. Om ett samtal plötsligt avbryts och det inte går att återuppta kontakten kan det vara svårt att veta vad som hänt och vad det beror på. Är det ett tekniskt fel eller slängde motparten på luren? Slocknade en telemast, tog batteriet slut, drabbades en stödsökande av akut ångest eller dök en obehörig person upp i rummet?” Ur Motiverande medmänskliga samtal: Att möta människor i kris av Liria Ortiz.

Liria ger oss några samtalstips när  vi arbetar med att stödja genom korta samtal via chat och telefon.

Man kan dela in samtalet i en inledande del, en mitten och en avslutande del.

Inledning av samtalet:

Ett välkomnande bemötande. Du vet inte vad du kommer att möta men personen som hör av sig vill möta en person som visar empati och förståelse såsom – Vad har fört dig hit idag?

Det är bra att  sätta ramarna för samtalet direkt och bestämma tid och vad samtalet ska innehålla såsom – vi har ca X minuter. Vad vill du att vi använder tiden till?

Mitten av samtalet: 

Syftet med mitten av samtalet är att skapa kontakt. Det gör du bäst med hjälp av utforskande frågor,  bekräftelser, reflektioner och sammanfattningar.

Avslut:

Det är nu dags att runda av samtalet. Gör en sammanfattning eller fråga om personen vill berätta vad hen har tagit med sig från samtalet och hur hen ska gå vidare.

Motiverande samtal är en hjälpsam samtalsmetod som används i syfte att hjälpa personen att ta sig lite närmare målet, eller förändringen. Vid kris kan det betyda att målet och förändringen är att ta sig från att vilja ta livet av sig till att istället uppsöka psykakuten eller be en vän komma över.

Personen i kris kan också ta sig från att vilja ta livet av sig till att känna att det är okej att leva en dag till.

I korta stödjande samtal är det inte meningen att du ska börja behandla personen. Var alltså försiktig med att bli terapeut. Det viktiga är att personen har upplevt att du har lyssnat.

Trailer

För att kunna lyssna på alla avsnitt i KBT-podden behöver du prenumerera på podden.

Genom att prenumerera visar du din uppskattning och gör det möjligt för oss att fortsätta skapa innehåll.

Hållplatser
Lästips:

Motiverande medmänskliga samtal: att möta och motivera människor i kris av Liria Ortiz

Länkar:
Kolla gärna in de här avsnitten också:

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.