Podcasts › 6. Motiverande samtal (MI) och GRIT med ensamkommande; att förstärka hopp och uthållighet i asylprocessen och vid avslag. Bli en bättre behandlare med Lena Olsson-Lalor. Gäst: Liria Ortiz

I dagens avsnitt intervjuar Lena Olsson-Lalor Liria Ortiz om hennes bok i ämnet Motiverande samtal (MI) och GRIT för ensamkommande.

Bli en bättre behandlare med Lena Olsson-Lalor

Gäst: Liria Ortiz

Motiverande samtal

Liria Ortiz är leg. psykolog, leg. psykoterapeut med KBT-inriktning, lärare i Motiverande samtal, utbildningskonsult, föreläsare, författare och vinnare av stora psykologpriset 2017. Lena Olsson-Lalor är Leg.psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi samt rektor för grundläggande psykoterapiutbildning, KBT i Luleå.

För att lyssna på det här avsnittet behöver du prenumerera på KBT-podden.

Här kan du starta din prenumeration och logga in på Podbean

Genom att prenumerera på podden visar du din uppskattning och gör det möjligt för oss att fortsätta skapa innehåll. 

Syftet med boken är att hjälpa samtalsledaren att förstärka den ensamkommandes hopp och uthållighet under asylprocessen eller efter avslag.

Liria berättar kort om MI och dess förhållningssätt, om hur viktigt det är att minska motstånd och öka förändringsprat, om att Mi är en samtalsmetod, inte en behandlingsform och om att Mi används före en behandling för att öka motivationen, och också under en behandling för att skapa motivation igen när den falnar.

Motivation är resultatet av hur viktigt någonting är för klienten och tilltron till hens egen förmåga och med hjälp av MI kan vi hjälpa klienten att prata sig själv till förändring.

Liria berättar om GRIT –  konsten om uthållighet och hur vi behöver locka fram och förstärka vad och vilka styrkor den ensamkommande använt sig av för att överleva och för att bibehålla sin värdighet trots allt.

Hon nämner att det, inte bara är viktigt för den ensamkommande att känna hopp, utan också viktigt att samtalsledaren värnar om sitt hopp, i önskan om fortsatt hälsa för båda parter.

Liria ger också några tips om hur man kan arbeta med tolk under MI-samtal.

Boktips:

Motiverande samtal (MI) och GRIT med ensamkommande; att förstärka hopp och uthållighet i asylprocessen och vid avslag av Liria Ortiz

Länkar: 

Youtube

Kontakt:

Liria Ortiz

KBTarna – Bli en bättre behandlare

Liria Ortiz Leg. psykolog, leg. psykoterapeut med KBT-inriktning, lärare i Motiverande samtal, utbildningskonsult, föreläsare, författare och vinnare av stora psykologpriset 2017.

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi – KBT, MI-trainer, certifierad i Prolonged Exposure samt rektor för grundläggande psykoterapiutbildning, KBT i Luleå.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev