26*. En övning till dig - kognitiv terapi.
Bli en bättre behandlare med Lena Olsson-Lalor. Gäst: Katarina Angermund
Här får du en övning inom kognitiv terapi – En övning för att se hur våra tankar påverkar våra känslor
Detta är ett avsnitt från KBT-poddens julkalender 2017:
Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Handledare och lärare i psykoterapi, KBT samt författare.
Katarina Angermund socionom, leg.psykoterapeut. handledare och lärare i psykoterapi, KBT.
För att kunna lyssna på ALLA avsnitt i full längd behöver du köpa en prenumeration på podden.

Här finner du hela avsnittet:
Lästips:
Kennerly.H, An introduction to Cognitive Behavior Therapy: Skills and applications (2016) London: Sage Publications Ltd.
Automatiska tankar arbetar man med kognitiv psykoterapi. I kognitiv psykoterapi skiljer man mellan kontrollerad och automatisk informationsbearbetning.
De automatiska tankarna kommer spontant och styrs av tankar som vi upprepar och som fungerar mer eller mindre okontrollerat då. Den kontrollerade tankarna gör vi genom medvetet och med uppmärksamhet.
Ofta stämmer våra automatiska tankar dåligt med verkligheten och skapar känslor som hopplöshet och otillräcklighet. Vilket i sin tur kan skapa ångest, göra oss nedstämda och deprimerade.
Bakom automatiska tankar finns kognitiva scheman, tankescheman som riktar tankarna och bestämmer hur vi värderar oss själva och det omkring oss.
Våra kognitiva schema styrs av våra grundantaganden. Grundantagande är en föreställning man har om sig själv. Jag kan t ex ha ett grundantagande som säger att jag är lika mycket värd som andra eller ett grundantagande som säger att jag är mindre värd än andra. Negativa grundantaganden skapar negativa tankescheman och formar våra automatiska tankar.