132. KBT-behandling vid sexproblem.
Bli en bättre behandlare med
Lena Olsson-Lalor.
Gäst: Malin Drevstam

Det här avsnittet handlar om KBT-behandling vid sexproblem

 

Lena Olsson-Lalor och Malin Drevstam hjälper dig att sortera och informerar samt inspirerar dig till att bli en bättre behandlare.

 

Det här avsnittet svarar på frågorna:

Hur kan man kartlägga sexproblem i en KBT-behandling?

Får vi använda metaforer om sexlivet i behandlingen?

Kan vi hjälpa klienterna att bli vän med sitt kön?

  • Malin Drevstam Socionom, leg. psykoterapeut, sexolog föreläsare och författare.
  •  
  • Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi – KBT, MI-trainer, certifierad i Prolonged Exposure samt rektor för grundläggande psykoterapiutbildning, KBT i Luleå.

Sammanfattning:

Det är viktigt att förstå sig själv. Förstå vad jag gör och varför jag gör det och fundera kring om det finns orosmoln vad gäller sex? 

Inför KBT-behandling vid sexproblem får man kartlägga sina sexuella erfarenheter under livet. Negativa och positiva erfarenheter och minnen från så långt tillbaka man kan minnas. Man noterar sina erfarenheter/minnen på en minussida och en plussida. På detta sätt skapar man en sexuell livslinje.

Malin råder terapeuter att själva också göra denna sexuella livslinje för att bättre kunna skilja sina egna erfarenheter, känslor och tankar om sex från klientens.

Inte sällan finns skamfyllda erfarenheter/minnen. När dessa lyfts till ytan ges tillfälle att titta tillbaka och visa medkännande och förståelse till sig själv. Att med nya, vuxna ögon se på sina erfarenheter på ett nytt sätt. 

Exempel: Ett barn som smekt sig själv i kuddrummet ”skammades” av personal på dagis. Att som vuxen kunna normalisera barnets beteende, som en del av ett barns naturliga utveckling. Att barnet gjorde inget fel, utan det hanterades på fel sätt av omgivningen.

Skamkänslor för att man tänder på porr kan minska om man förstår det naturliga i att våra ske spegelneuron fungerar så att vi känner igen när andra människor njuter. 

Frågan som är viktig att ställa är oavsett; – Det du gör, är det i linje med den person du vill vara? Leder det dig närmare det du önskar dig? 

Det är förstås mycket viktigt att terapeuten är neutral och ickedömande. Vi hamnar lätt i dömande kring sex och sexualitet.

Särskilt när det kommer till porr, prostitution eller olika sexuella praktiker. Svårt att komma åt kärnan i tex ett vidmakthållande om patienten inte känner sig trygg att prata om t ex specifika sexuella preferenser med terapeuten.

Som terapeut behöver man ställa sig frågan; – Hur kan jag  hålla mig ickedömande för att kunna hjälp den här patienten?

Kartläggningen av de sexuella erfarenheterna ger många tillfällen att gå tillbaka och validera, att vara medkännande och göra övningar. Att hitta sitt” idealsjälv” och ge sig själv det man egentligen hade behövt vid det tillfället du minns.  Att ge uppmuntran och guidning till sig själv i efterhand. Det är bättre att få det nu i efterskott än inte alls!

Exemplet ovan med barnet i kuddrummet: Den vuxna säger t ex; – Jag förstår att du är nyfiken, vill utforska och att det känns bra. Det är helt okej…men det kan bli lite tokigt när man gör det i kuddrummet när andra barn också är där…..

Kartläggning av nuet:

Man gör också en kartläggning av nuläget. Hur ser din sexuella gas och broms ut? Hur sexuell vill du vara och hur ska du nå dit? Är förutsättningarna rätt? Finns det hinder eller yttre och inre motstånd?

Man kartlägger också sexuella erfarenheter utifrån frågeställningen vad vill du ha mer av, nyfiken på, längtar efter

Förutsättningar t ex partner

Göra sig tillgänglig för en partner och hur kan jag hitta någon på ett sunt och säkert sätt.

Förutsättningarna kan skapas – hur skapar vi förutsättningar

Kartläggning ges gärna som hemuppgift och samtalas om vid enskilda samtal med terapeut. 

Även vid parterapi pratar man om detta vid enskilt samtal. Viktig information om t ex rädslor och erfarenheter kan komma fram på ett sätt som det inte alltid skulle kunna göra i ett gemensamt samtal med partner. Den sexuella kontexten pratar man dock om tillsammans.

I behandlingen ges ofta hemuppgifter t ex i form av beteendeexperiment  där man får onanera och vara närvarande, lägga märke till fysiska och psykiska reaktioner, lägga märke till tankar som stör min lust etc. Kan jag använda mig av den informationen? Hur kan jag hitta tillbaks till min upphetsning? Lära sig att vara mindfull när man har sex ökar både njutning och vad det är som stör tillståndet man vill vara i.

 

Det kan t ex vara ett par som upplever att de har för lite sex. De kan då få till hemuppgift att schemalägga smekövningar eller att planera för att ”ta sig tid” t ex skaffa barnvakt och försöka lägga märke till vad som stör i vardagen. 

Tidsfaktorn är en vanlig förklaring till att vår lust blir störd. Den spontana lusten hinner inte hitta till oss.

Det finns ett stort värde i att utforska anknytningsmönster hos individen. Man kan behöva jobba med anknytningsmönstren, antingen individuellt eller i en parterapi.

Det handlar mycket om att hitta en kärleksfull relation till själv, sin kropp och sitt kön.

Tips till behandlare: 

Validera respektfullt de upplevelser som klienten har! Lätta gärna upp stämningen, använd metaforer, blanda in skratt med värme eftersom sex ofta får oss att bli så allvarliga och slutna.

Trailer

För att kunna lyssna på alla avsnitt i KBT-podden behöver du prenumerera på podden.

Genom att prenumerera visar du din uppskattning och gör det möjligt för oss att fortsätta skapa innehåll.

Hållplatser
Lästips:
  • Lust & olust : om sex, närhet och anknytning av Malin Drevstam
  • Sexologi för psykologer och psykoterapeuter (red. Lennie Lindberg). Medverkan av bl a Malin Drevstam.
Kolla gärna in det här avsnittet också:
Länkar:
Kontakt :

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.