Skillnaden mellan bakslag, återfall och återgång i gamla beteendemönster

Vad är bakslag?

Bakslag är ett tillfälligt misslyckande där en person återgår till sitt gamla beteende men kan återgå till sin förändring snabbt. 

Nämligen att skilja mellan närmandemål och undvikandemål!

Som hjälpare är det viktigt att du förstår skillnaden mellan närmandemål och undvikandemål, eftersom det kan påverka hur du hjälper personen du möter att nå sina mål och förbättra sin livskvalitet.

Vad är återfall?

Återfall är ett mer varaktigt misslyckande där en person faller tillbaka till sitt gamla beteende men tar längre tid att återgå till sin förändring.

Vad är återgång i gamla beteendemönster?

Återgång i gamla beteendemönster är när en person helt och hållet återgår till sitt gamla beteende och tappar allt de har jobbat för med sin förändring.

Använd samma ordval

Det är viktigt för behandlare och deras klienter att använda samma språk och förståelse för dessa termer. 

Exempel på bakslag:

  • 1. En person har beslutat att sluta röka och har lyckats hålla sig borta från cigaretter i en månad. Men när hen hamnar i en stressig situation en dag på jobbet tar hen en cigg. Sedan börjar hen om med sin förändring.
  • 2 . En person har börjat träna regelbundet för att förbättra sin hälsa. Men efter en skada eller sjukdom tar hen en paus från träningen och återgår till en stillasittande livsstil. Hen kommer på sig själv och fortsätter sin förändring inom några dagar. 
  • 3. En person har bestämt sig för att börja äta hälsosamt och har kontrollerat sitt intag av socker och fett. Men när hen är på en fest, ger de efter för frestelsen och överäter. Dagen efter fortsätter hen sin förändring. 

Exempel på återfall:

1. En person som har bestämt sig för att sluta röka börjar röka igen efter en stressig dag på jobbet. Hen släpper sin förändring men tänker att de ska börja 

om med att sluta. 

2. En person som har börjat träna regelbundet börjar hoppa över träningspass efter en lång arbetsvecka. Hen låter det gå en lång tid innan hen kanske tar sig för att börja om på nytt. 

3. En person som har börjat äta hälsosamt börjar äta onyttig mat igen efter en fest med vänner. Återfallet varar länge men med dåligt samvete. 

Återgång i gamla beteendemönster:

Alla exempel ovan fast utan att personen börjar om med sin förändring, väljer bort anledningarna, släpper tanken på förändring och är tillbaka på 0. 

Här nedanför kan du ladda ned checklistan som är ett måste för dig som behandlare 😊

Förebygg och arbeta med bakslag, återfall och återgång till gamla beteeendemönster. Hjälp din klient till att bibehålla fortsatta framsteg!

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Leg. Hälso-sjukvårdskurator. Handledare samt lärare i psykoterapi, KBT. 

Se gärna vår fria föreläsning om att förstå missbrukets onda cirkel. Registrera dig här.

  • Du får gärna använda bloggen så länge du berättar vem som har skrivit den, var den kommer ifrån.

Lena Olsson-Lalor 2023

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.