Så hjälper du andra med ofrivillig och känslomässig ensamhet

Många av personerna som vi möter lider av ofrivillig ensamhet som skapar ett stort lidande, Vad behöver vi kunna, Hur ska vi bemöta ensamhet och hur. kan vi hjälpa personen ur sin ofrivilliga ensamhet?

Jag bjöd in Anna Bennich på samtal för att reflektera över dessa spörsmål.

Anna Bennich är Leg. psykolog, leg.psykoterapeut med KBT-inriktning, föreläsareoch har skrivit boken ”Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd”

Vad är ensamhet? 

I första avsnittet i KBT-poddens serie om ensamhet pratar vi om vad ensamhet egentligen är, varför ensamhet känns okej ibland och är ett lidande ibland samt hur ensamhet överhuvudtaget uppstår?

Här bjuder vi på ett filmklipp från det långa avsnittet av del 1

Vad är ofrivillig ensamhet?

Det är en sak att veta vad ensamhet är och en annan sak att veta när den har blivit ofrivillig. Vilken roll fyller till exempel skam, social fobi, nedstämdhet, mobbning och svårigheter med socialt samspel vad gäller ofrivillig ensamhet.

Vi pratar också om känslomässig ensamhet, vilken är en annan sorts ensamhet men ack så plågsam.

Här får du ta del av ett filmklipp från det långa avsnittet där vi dryftar både ofrivillig och känslomässig ensamhet och det lidande dessa skapar.

Hur hjälper du som behandlare någon att bryta sin ofrivilliga ensamhet?

Undrar du vad du kan göra som hjälpare när du möter en person som lider av ofrivillig och känslomässig ensamhet? Vilka strategier kan vara hjälpsamma och vilket sorts bemötande blir viktigt att ha så att du verkligen kan stötta och hjälpa personen.

I del 3 i serien om ensamhet ligger fokus på stöd, hjälp och behandling. Här får du ett filmklipp från det långa avsnittet.

Om du inspireras av KBT-podden så kan du ta del av de långa avsnitten genom att köpa dig en prenumeration. Då stödjer du oss alla i att bli en bättre behandlare 🥰

Oavsett om du har köpt en prenumeration eller inte så är du välkommen att ta del av alla våra guldkorn och gratisavsnitt.

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Handledare samt lärare i psykoterapi, KBT. 

  • Du får gärna använda bloggen så länge du berättar vem som har skrivit den, var den kommer ifrån.

Copyright KBTarna Sverige AB 2022

Vill du ha nyhetsbrev från oss?

Vi delar med oss av tips, råd och information om vår podd och kommande utbildningar. Nyhetsbrevet kommer varje vecka.