Blogg › Fallbeskrivningar – genuint låg självkänsla och maladaptiv perfektionism

Fallbeskrivningar – genuint låg självkänsla och maladaptiv perfektionism med Lena Olsson-Lalor.

Ponera att du träffar två klienter och att du påbörjar kartläggning. Du har fångat upp en traditionell SORK som visar  symtom av depression för den ena klienten samt symtom av stress och utmattning för den andra.

Du skulle också vilja förstå klienternas preliminära diagnoser depression och stress och utmattning utifrån begreppet självkänsla, genuint låg självkänsla och maladaptiv perfektionism.  Nedan följer 2 fallbeskrivningar som är fiktiva och endast lever i min fantasi. Hoppas du kan göra dig en egen bild av Daniel och Lejla.

Ladda gärna hem SORK och gör din egen kartläggning av fallen. Jag lägger även dit våra ifyllda SORKar så du ser hur vi tänker. Du kan också lyssna på KBT-podden.

Ladda ned SORK (funktionsanalys) längre ner på sidan.

Lyssna på poddavsnittet här

Daniel:

Daniel vill passa in. Han är rätt nöjd bara han får hänga med. Daniel har inte tänkt att han ska ta sig vidare i karriären eftersom han vet att han inte är så smart. Han klarade sina studier precis och han tänker hålla sig kvar på det här jobbet. Det räcker för honom. Så länge allt är lugnt så fixar han det.

Daniel tar inga egna initiativ utan väntar på att andra ska tala om för honom vad han ska göra. Hur skulle det se ut om han tog plats! Och hur skulle han veta vad som var rätt att göra?

På sista tiden har Daniel dock känt sig ledsen, orolig och rädd. kollegan har klagat till chefen om att Daniel inte tar egna initiativ på team-möten. Han har känt ett obehag inför att gå till jobbet sedan dess.

Nu är det dags för after work och kollegan har, av någon anledning, frågat om inte Daniel ska följa med. Han vet att sambon förväntar sig att han ska vara hemma med barnen på fredag eftersom hon hade en sedan lång tid inplanerad födelsedagsfest med sina vänninor.

Han hatade verkligen konflikter. Varför är det så tungt att leva?; tänkte Daniel om och om igen. Ibland ville han bara dra täcket över huvudet och sova vidare. Hur ska jag nu göra? Han kände klumpen i magen värka för han visste att han skulle göra någon besviken.

Leila: 

Leila sover dåligt om nätterna. Det är inte bara det att hon oroar sig, utan också att hon finslipar rapporterna gång på gång som ska lämnas in till chefen. Hon vet att hon egentligen tycker arbetsuppgiften är rolig om hon bara inte behövde lämna in den för ”rättning”.

Hon vet att det inte blir en bra rapport om man inte ger allt. Det måste bli perfekt.

Leila har sjukskrivit sig den här veckan för att hon inte hann klart rapporten på det sätt hon ville presentera den. Leila känner sig orolig och rädd att någon ska avslöja henne. Hon försöker och försöker men hinner inte göra det så bra som hon vill. Hon gör sina egna uppgifter och även andras. 

Hon får inte misslyckas. Men nu orkar hon inte mer. Hon mår så dåligt. Alla kommer att veta. Tänk om jag blir avslöjad!

Ladda ner en tom SORK här

Ladda ner Daniels SORK här

Ladda ner Leilas SORK här

Lästips:

Självkänsla och perfektionism -från teori och forskning till klinisk tillämpning av Irena Makower

Ansvarig bloggare: Lena Olsson-Lalor Fil.Mag. Klin. Psyk. Leg.psykoterapeut. Handledare och lärare i psykoterapi, KBT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att ta del av extra material mm