6. Vad gör jag när klienten inte kommer på egna alternativa aktiviteter?
CRA-utbildning med Lena Olsson-Lalor

Det här avsnittet på frågan: - Vad gör jag när klienten inte kommer på egna alternativa aktiviteter?

Dagens avsnitt gästas av Therese Lindberg. 
Therese Lindberg är Socionom/Behandlare i ett behandlingsteam och arbetar med CRA.

Lena Olsson-Lalor hjälper oss med att sortera och inspirera samt informera oss för att bli bättre missbruksbehandlare i CRA,
A-CRA och CRAFT.

Lena Olsson-Lalor Fil.Mag.Klin. Psyk. Leg psykoterapeut.
Handledare och lärare i psykoterapi, KBT.
Lena utbildade sig i Community Reinforcement Approach redan 2004 och har lång erfarenhet av att utbilda inom CRA.

Här kan du lyssna på avsnittet:
3 ”action” tips till dig som är missbruksbehandlare:

1. Ge förslag om aktiviteter om det är svårt för klienten att hitta några egna
2. Observera känslostyrda undvikanden – klienten behöver prova och experimentera fram aktiviteter som ger positiva förstärkare
3. Bryt ned aktiviteter i små, vardagliga saker som är snabba och lätta att uppnå

Ge förslag på aktiviteter;

 om det är svårt för klienten att hitta några egna. Ett alternativt beteende är det som klienten kommer att göra istället för att dricka eller droga. Det kallas också för alternativa aktiviteter. Det som går snabbt att ta till, och aktiviteter som inte klienten behöver färdighetsträning. Inte heller för många delmål innan belöning kommer.

Ibland är det svårt för klienten att hitta på egna alternativa beteenden.

Vi vill snabbt att klienten ska få positiv förstärkning för nyktert och drogfritt leverne, och på så sätt försöka konkurrera ut andra aktiviteter som har med dricka och droga att göra. Därför kan vi inte vänta för länge med att planera för alternativa aktiviteter, för då finns det inget som konkurrerar, och klienten fortsätter på samma bana som tidigare.

Ge förslag. Det finns aktivitetslistor som man kan ta hjälp av för inspiration.

Observera känslostyrda undvikanden;

Klienten behöver prova och experimentera fram aktiviteter som ger positiva förstärkare. Det kan vara länge sedan klienten har haft andra aktiviteter än missbruket. Därför kan det kännas ”jobbigt” att ta tag i något nytt eller ta tag i något man gjort tidigare. Det blir ansträngande. Kom ihåg att det alltid är mer ansträngande att göra en förändring än att fortsätta leva som man gör.

Det är därför det är extra viktigt med att klienten får, på ett enkelt och snabbt sätt, en belöning dvs positiv förstärkning. 

Bryt ned aktiviteter;

i små, vardagliga saker som är snabba och lätta att uppnå. Om det är svårt att hitta på något och det dessutom är ansträngande att göra en annan aktivitet än vad man är van vid, då är det speciellt viktigt att man delar upp det i snabba och enkla delmål. Alla behöver också ge belöning.

Tänk dig att du har en fyfältare med rubrikerna: göra själv, göra tillsammans, gratis, kostar. Hjälp klienten att fylla i några olika aktiviteter i varje ruta. Det hjälper hen att inte fastna på att det t ex kostar eller att hen måste ha en vän med sig.

Lästips:

Adolecent Community Reinforcement Approach - a clinical guide for treating substance use disorders av Susan H Godley RhD mfl.

Clinical Guide to Alcohol Treatment av Meyers, R.J., Smith, J.E., & Meyers, R.J

Skicka in din fråga 😊