Podcasts › 4. Applicera KBT på dig själv och öka dina terapeutiska färdigheter. Experiencing CBT from the inside out. Bli en bättre behandlare med Lena Olsson-Lalor. Gäst: James Bennett-Levy

Idag handlar KBT-podden om Experiencing CBT from the inside out. Att Applicera KBT på dig själv och öka dina terapeutiska färdigheter.

Lena Olsson-Lalor intervjuar Professor James Bennett-Levy som arbetar på University of Sydney i Australien. Nyligen var han i Göteborg där han höll en workshop som riktade sig till terapeuter; `Experiencing CBT from the Inside Out: A Self-Practice/ Self-Reflection Workshop´.

Bli en bättre behandlare med Lena Olsson-Lalor

Gäst: James Bennett-Levy

Det handlar om hur man kan förbättra sina terapeutiska färdigheter genom upplevelsebaserade tekniker i KBT med hjälp av spsr-modellen. Man använder sig t ex av visualiseringar, beteendeexperiment och rollspel, allt i upplevelsebaserad anda för att gå från ”old way of being till new way of being” .

Vi talar också om hur man kan använda dessa modeller både i relationen mellan terapeut och klient men även i relationen mellan terapeut och handledare. Många använder den tillsammans med en co-terapeut och modellen går att använda både individuellt och i grupp. Antingen i utbildning eller som egenterapi i syfte att utveckla sig professionellt.

Empirisk data visar att man kan öka teoretiska och tekniska färdigheter men också sin empatiska förmåga.

Professor Bennett-Levy nämner att den meta-kognitiva färdigheten att kunna reflektera och att reflektera över sig själv är skillnaden mellan en medelmåttig terapeut och en utmärkt terapeut.

Den meta-kognitiva färdigheten att reflektera kan alltså hjälpa oss att bli den bästa terapeuten som vi kan bli.

Avsnittet innehåller också en kort intervju av Anna Ehnvall som är en av kursarrangörerna och samtal med några av deltagare från workshopen, Ann-Sofi Lannborn Wendel och Ing-Marie Gralberg.

Inspelningarna är gjorda på resande fot så vi hoppas ni har överseende med att ljudkvalitén inte är optimal i vissa delar.

Boktips:

Experiencing CBT from the Inside Out : A Self-Practice/Self-Reflection Workbook for Therapists av James Bennett-Levy, Richard Thwaites, Beverly Haarhoff  och Helen Perry

Kontakt:

KBTarna – Bli en bättre behandlare